Güncel Duyurular
Kürsü Başkanının Mesajı

Prof. Dr. Elif ÇEPNİ

Karabük Üniversitesi
İşletme Fakültesi Dekanı

Değerli Araştırmacılar,

Karabük Üniversitesi İşletme Fakültesinde Gelecek Çalışmaları konusunda UNESCO Kürsüsü kurma girişimimiz sonuçlandı.

Türkiye’de ilk kez “Öngörü Çalışmaları, Gelecek Okur Yazarlığı ve Stratejik Tahmin” kürsüsü Karabük Üniversitesi İşletme Fakültesinde kurulmuş oldu.

Hem bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler hem giderek küreselleşme ve ağ oluşturmanın artması iş hayatını ve günlük hayatımızı derinden değiştiriyor ve dönüştürüyor.

Bilgi teknolojilerine ve dijitalleşmeye dayalı yeni bir yaşam biçimi doğuyor. Belirsizliklerin giderek arttığı bir dünyada yaşıyoruz. Bizlerin de artık yaratıcı problem çözme tekniklerini daha fazla kullanmamız gerekiyor.

Belirsizlikler, öngörülemeyen olaylar (Covid-19 pandemisi, 2008 küresel ekonomik krizi, Ukrayna-Rusya Savaşı gibi) ve insan davranışları karşısında yeni bir stratejik anlayışı ve bu değişimi ülkemizde de yaygınlaştırmak amacıyla gelecek çalışmaları kürsüsü kurmak için çıktığımız yolda bize destek veren kurum ve üniversitelerin bu desteği çok önemli idi.

Karabük Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Refik Polat bu projeyi ilk paylaştığım günden itibaren gerekli tüm desteği sağladı. Uzun yıllar UNESCO Foresight başkanlığını yapmış Dr. Riel Miller son 10 yıldır bu konularda bana mentörlük yaptı. Kendisine minnettarım.

UNESCO kürsüsü kurmanın ilk ve belki de en önemli basamaklarından birisi kendi ulusal Milli Komisyonunuzun projenize onay vermesidir. Türkiye UNESCO Milli Komisyonumuz bize tam destek verdi. Onların desteği olmadan bu projeyi başlatamazdık. Daimi temsilciliğimiz projemizi beğendi ve destek sağladı.

Üyesi olmaktan gurur duyduğum “Dünya Sanat ve Bilim Akademisi” başkanı Garry Jacobs bizi ilk destekleyenler arasındaydı. Kurumsal Değişim Akademisi, Türkiye Bilişim Vakfı ve birçok uluslararası kuruluş ve üniversite ile yola çıktık.

Bu alanda UNESCO Kürsüsü olan İtalya'daki Trento Üniversitesinin destek mektubu da çok önemli idi. Prof. Roberto Poli desteğini esirgemedi.

Türkiye'den İstanbul Teknik Üniversitesi bize destek mektubu sağlayan tek üniversite oldu.

Dünyanın birçok gelişmiş ülkesi ve firması tarafından kullanılan senaryo planlaması yöntemlerinin kullanım ve bilinirliğini, ülkemizde ve yurt dışında ulusal ve uluslararası ortaklarımızla her yıl düzenleyeceğimiz workshop konferanslar ile değişik başlıklarda yaygınlaştırmayı, ülkemizde hem mikro hem makro düzeyde karar vericilerin bu yöntemlerden faydalanarak gelecek planları yapmalarına destek olmayı, bilinçlenmelerini istiyoruz. Bunun için var gücümüzle çalışacağız.

Gelecek okur yazarlığı; bizlerin bugünkü kararlarımızı alırken çok farklı alternatif gelecekler üzerinde çalışıp, bilimsel bilgi, büyük veri ve kendi hayal gücümüzü- yaratıcılığımızı kullanarak analiz yapabilme kapasitemizi ifade etmektedir.

Karar verme süreçlerinde değişik senaryolar üzerinde çalışmak bizi birçok beklenmeyen olay ve sürprizlere (yapısal kırılmalara) daha iyi hazırlayacaktır
.

 


Ziyaretçi İstatistikleri

Online: 1 | Bugün: 16 | Bu Ay: 627 | Bu Yıl: 7696 | Toplam: 11699